(+45) 61 70 23 50 info@annesoevang.dk

Vredesudbrud udenfor vores kontrol

Vredesudbrud udenfor vores kontrol
13. november 2019 info@annesoevang.dk

Hvis du kender til pludselig at blive ustyrlig vred, så vred, at du siger grimme ting og måske kaster mad eller porcelæn efter din partner, er du ikke alene. Bagefter husker du måske ikke engang de grimme ting, der blev sagt.

Du har været ude af dig selv. I kølvandet kommer den dårlige samvittighed, og du lover dig selv at styre dig selv bedre fremover. Men ak, det er lige til næste gang.

Forleden snakkede jeg med en god bekendt om børn og deres voldsomme, eksplosive udbrud. Mine børn, der i dag er voksne, havde dem også – der blev råbt og skreget, og døre blev knaldet i med gungrende brag.

Når vi oplever det hos andre, uanset om det er børn eller voksne, kan det opleves både voldsomt og surrealistisk. Hvad sker der lige?

Ser jeg tilbage, har jeg selv haft ukontrollable vredesudbrud tidligere, ligesom jeg både har hørt om og set det hos voksne.

Vulkanudbrud

Behovet for at komme af med et kæmpe indre overtryk og indestængt energi er som et vulkanudbrud med sprudlende ild, lava og aske.

Men hvad handler de her uforståelige udbrud egentligt om?

Det er et faktum, at små børn endnu ikke har de sproglige evner til at gøre sig forståelige overfor den voksne. Barnet kan ikke forklare sig, ikke stå op for sig selv, når det føler sig misforstået og ikke mødt. Reaktionen er raseri og frustration, sparken, kasten sig ned, nogle banker endda hovedet i gulvet af raseri. Det er en måde at sige, så stop dog mor/far, forstå mig.

Det oversete barn

Kan voksnes udbrud handle om ikke at føle sig hørt, føle sig afvist, ignoreret, fordømt og kørt over af andre, føle at man selv står med ansvaret, er overudkørt, stresset, om at føle  sig dum, ikke god nok m.m.? Læg mærke til, at udbrud aldrig opstår, når tingene fungerer, og vi har det godt.

Erfaringerne har vist mig, at det kan være en kombination af forskellige årsager. Samtidig er jeg og andre bevis på, at vi hver især kan gøre en forskel for os selv og vores verden, når vi vælger at gøre en ende på de her uhensigtsmæssige energier.