(+45) 61 70 23 50 info@annesoevang.dk

Paradokset godhed og indre usikkerhed

Paradokset godhed og indre usikkerhed
19. maj 2022 info@annesoevang.dk
Menneskets godhed

Jeg stod i køkkenet med opvasken og kikkede ud på det lysegrønne forår i haven, da tanken dukkede op: “Det er indre usikkerhed, der holder mennesket tilbage fra at udfolde sig frit”. Læs: er jeg god nok, gør jeg det godt nok, hvad hvis jeg ikke gør det rigtigt, hvad hvis jeg gør det forkert, hvad tænker de om mig og bla. bla. bla.  Hjernen kan brodere tanker i ét væk, og tvivl genererer mange tanker. Der bruges tonsvis af unødig energi og tid på bekymring om sit værd, energi på at holde sig selv tilbage og faktisk underspille sig selv.

Det er et paradoks, fordi mennesker har en iboende kraft kaldet: GODHED eller elskværdighed/venlighed. Godhed eller det at have et godt hjerte er ikke noget, vi snakker så meget om. Måske snakken skulle tages.

Godheden stråler fysisk ud hos vores mindste. Engleenergien i en lille baby bevæger os dybt, for den minder os om vores egen godhed.

Mennesker er mere end villige til at hjælpe andre og holder oprigtigt af deres familie, venner og vores fælles jord. Der er en enorm hjertevarme, kærlighed til og omsorg for andre. Forældre vil tilsidesætte alt for at hjælpe deres barn. Det er godhed. Vi oplever en villighed til at gå langt for at hjælpe andre ikke bare i den tætte familie. For få måneder siden kørte danskere helt til den ukrainske grænse for at hjælpe, andre åbnede deres hjem for ukrainere. Vi giver gladelig til hjælpeorganisationer. Eksemplerne er mange. Vi oplever godheden og velvilligheden i hverdagen, uanset om det er i supermarkedet, på gaden, fra naboen.

Anerkendelse af ens iboende godhed/elskværdighed

Ja selvfølgelig har vi sagt/gjort noget “forkert” mange gange, vi kan have været uvenlige, løjet, bedraget, fortiet etc.  Vi kan gå rundt med skam og skyld over noget, der er sket i fortiden. Det gør os ikke til et dårligt menneske. Vi har ret til at fejle og tage ved lære.

Vi kan have historier, traumer og oplevelser fra opvækst og voksenliv, hvor vi følte os forkerte, skamfulde og dybt uværdige. De kan gøre nas den dag i dag.

Selvfølgelig er menneskers godhed blevet udnyttet af nogle. Bagefter har vi følt os røvrendt, naive og dumme. Det gør dog ikke, at vi på den baggrund skal konkludere, at vi ikke er noget værd. Tværtom kan vi beslutte, at vi fremover ikke vil lade os udnytte af vedkommende.

Endelig har biblen påduttet os “synden” (hvor gammeldags, gab). Nix bix. Ja vi kan “synde” (gøre forkert) og samtidig er vi sat fri, hvis man nærlæser.

Ordet godhed er også blevet misbrugt og udnyttet i generationerne tilbage, så det kan være svært at tage denne del af sig selv hjem, så længe der hænger ubehag ved begrebet.

Dog om alt er:

Du og jeg har værd i kraft at være et menneske.

Intet menneske har mindre værd end et andet.

Jeg kunne skrive meget mere og har så meget at fortælle. Nu holder jeg for i dag.