(+45) 61 70 23 50 info@annesoevang.dk

Øv, hvorfor sker det igen og igen?

Øv, hvorfor sker det igen og igen?
1. juli 2021 info@annesoevang.dk

De fleste kender det. Vi får sagt eller gjort noget, vi fortryder. Bagefter føler vi os forkerte, bebrejder os selv, syntes vi skulle have sagt noget andet, holdt vores mund, gjort noget andet, ladet være.

Det kan også være ting, der bare hele tiden sker i vores liv, gentagelser, som vi absolut ikke har lyst skal ske.

Adfærd er ubevidst. Den ændrer sig først, når vi får bevidsthed på den, bevidst ændrer den og flytter ud af den gamle bevidsthed.

Tanker, mønstre, adfærd, forståelser, opfattelser af verden og os selv indkapsler vi i det ubevidste sind de første leveår. Som små mennesker lever vi livet primært i fars/mors energier (i deres lys og skygger). Vi suger til os.

Vi absorberer tusindvis af regler, tanker, opfattelser, som kræves for at fungere i verden. Eksempler er at lære at gå på toilettet i stedet for at tisse i bukserne, vi lærer, at om natten sover vi, at tale, klippe, tegne, cykle etc. etc. Nysgerrige spørger vi, kopierer, suger til os og lærer, hvordan verden fungerer.

Vigtigt er det her at pointere, at er vores MOR og FAR’s model af verden, vi indlærer og indkapsler. Alle er vi forskellige, og andre mødre og fædre vil have andre modeller af verden (læs: have andre tanker, anden adfærd o.l).

Derfor vil vi naturligt også indlejre og kopiere uhensigtsmæssige mønstre fra vores voksne. Eksempler kan være adfærd, der er opfarende, genert, konfliktsky, støjende, grov, uærlig, grænseoverskridende (dette område dækker mange slags adfærd), pleasende, o.l.

Tillæringen vil styre vores adfærd og opfattelser på godt og ondt.

 

Fra autopilot til selv at begynde at tage styringen i vores liv

Et program på autopilot, som styrer os i en retning, vi ikke ønsker, kan vi ændre.

Naturligvis kræver det allerførst, at vi får en bevidsthed på, at her er et uønsket automatisk program. Dernæst kræver det et bevidst valg fra os om at stoppe det og træde ud af det. SLUT.

Rykker det ikke, kan der ligge andet bag. Det kan være underliggende oplevelser og traume. For nylig faciliterede jeg en kvinde, der røg i handlemode lige så snart, tingene ikke fungerede. Så skulle hun fixe det med det samme. Under hendes adfærd lå en angst, der panisk forsøgte at agere for at skabe tryghed og ligevægt.  Under det lå et traume fra opvæksten. Da hun fik helet det, slap adfærden automatisk.

En anden kvinde valgte at slippe en adfærd, hun ganske enkelt havde kopieret fra sin mor. Der var så enkelt som at blive bevidst om det, stille sig selv spørgsmålet, om det tjente hende og dernæst foretage et bevidst valg om at træde ud af energien.