(+45) 61 70 23 50 info@annesoevang.dk

Nærvær – at se verden med et barns øjne

Nærvær – at se verden med et barns øjne
18. april 2020 info@annesoevang.dk

Børn absolut elsker, forguder og ser op til mor og far. De spejler sig. Det er fra mor og far, at de indlærer alt det basale – lige fra kommunikation, forståelse, empati til adfærd og mønstre – ja alt!

Men hvad sker der, når mor eller far i deres optagethed og travlhed ikke opdager, at barnet higer efter at være en del af deres verden?

Barnet vil så gerne “hjælpe til”, når far/mor klipper græs, kører trillebør, hamrer, vasker bilen, laver mad. Indlysende nok kan det ikke “hjælpe til” i almindelig forstand. Det lærer ved at være en del af flokken og blive inddraget (søskende, forældre, bedsteforældre, andre børn m.m.)

Det kræver af os, at vi inddrager barnet – er NÆRVÆRENDE  og løsriver os fra vores fortravlede hoveder – ser barnet, hører hvad det siger og responderer på det. Verden bliver magisk, når vi oplever det med et lille barns øjne.

“Kom skal vi to hente trillebøren”, “Vil du finde gulerødderne i køleskabet til mig”, Nu skal vi støvsuge, vil du trække ledningen ud for mig”, ”Vil du prøve at holde støvsugeren, trillebøren, vaskebørsten? Bare i små bidder. Ned i gear og lad barnet deltage på barnets vilkår.

Det tager alt for lang tid, tror vi. Men tro mig, de små er lynhurtigt i gang med noget andet, og du kan støvsuge, arbejde i haven, lave mad eller vaske bil, mens det leger ved siden af.

Det tager kun 5 minutter – et slogan, du kan tage med i dit samvær med barnet.

Jeg har selv været en fortravlet mor, der skulle ”nå” det hele, men hold da op, hvor det at blive mormor har været en øjenåbner. Jeg ser pludselig alle facetter i samspillet. Bare det at få lov til at trække ledningen ud af støvsugeren og så se ledningen forsvinde ind igen. Det skal prøves igen, og en gang mere.  Fascinerende, berigende og ren værenstilstand for barnet og for os voksne, når vi går ind i det.

Læs evt. mere her https://annesoevang.dk/