(+45) 61 70 23 50 info@annesoevang.dk

Kritik af andre i stedet for at tage hånd om sit eget shit

Kritik af andre i stedet for at tage hånd om sit eget shit
8. april 2020 info@annesoevang.dk

Vedvarende kritik af et andet menneske kender de fleste. Det er pærelet at se fejl og mangler hos andre.

Da alt opfattes ud fra vores egen perception, har vi selvfølgelig altid ret. Fra hvor vi står, skriger det til himlen, og den anden vil ikke tage imod vores sandhed. Frustrende, så vi går ud og snakker med veninden, moren eller andre om det – det kan være en partner, chef, kollega, der er en idiot, overgribende, ufølsom, en der ikke lytter, forstår etc. etc. Vi kan bruge oceaner af tid med at beklage os over den anden. Men kommer vi videre?
Sjældent.
Det kræver nemlig, at vi griber om nældens rod. Det gør vi helst ikke.

Og helt ærligt, hvor ofte har vi ikke hørt sætninger som: “Hvorfor tiltrækker jeg altid den forkerte partner/hvorfor sker det altid for mig/der er aldrig nogen, der forstår mig etc.”?

I en snak med en, der længe havde lagt øre til kritik af en anden, røg det ud af mig: “Så længe han kritiserer og finder sig i det, kommer han ingen vegne. Det er let at være offeret, så er han fri for ansvar og for at tage hånd om sit eget shit”.

At tage ansvar, opdage, erkende og hele vores egen rolle i vores spil, har de færreste af os lært. Det har altid været de andres skyld. Det ved jeg fra mig selv. “I gamle dage” gjorde jeg det nemlig også. Selv om rollen, jeg spillede, ikke var sjov, klistrede den sig til mig og holdt mig fast. “Skulle jeg virkelig flytte mig, når det var xxxxx eller yyyyy, der var en idiot/dum/ikke forstod/konkliktsky etc.”?

Ja det skulle jeg. Jeg havde fået nok.

Når noget grundliggende kronisk skurrer, er det vigtigt at lytte efter.

Det, vi oplever, sker ikke uden grund. Andre er her som et spejl for os, for at vi kan udvikle og vokse, slippe uhensigtsmæssige roller og mønstre. Rigtigt meget er tillært og kopieret fra forældre. Mønstre kan være pleaserrollen, ikke at turde stå op for sig selv/ikke turde kalde en spade for en spade, finde sig i andres verbale overgreb m.m. Der er frygt for konsekvenser, frygt for at stå på egne ben, frygt for blive kaldt egoister og meget mere.

Hvis rollen er blevet for trang, så JUMP…………………..