(+45) 61 70 23 50 info@annesoevang.dk

Hvordan påvirker traumer dig?

Hvordan påvirker traumer dig?
22. juli 2022 info@annesoevang.dk
Hjælp til traumer

De færreste er klar over, hvor meget et traume faktisk fylder efterfølgende.

Først hvad er et traume?

  • Fysiske, emotionelle og psykiske skader
  • Dødsfald, skilsmisse og andre tab
  • Grov overskridelse af grænser
  • Trusler om ovenstående

Det, der skete i Field’s i juli måned, påvirkede ikke blot de mange, der oplevede det på tætteste hold. Det gjorde det også for de mange pårørende og venner. Men selv mennesker uden tilknytning til det skete kunne fortælle, hvordan de selv pga. for ex PTSD også oplevede det voldsomt.

En traumatisk oplevelse hænger ved, indtil vi får bearbejdet og sluppet oplevelsen, for det oplevede genopleves bevidst eller ubevidst af os. Lugte, lyde, tanker, synsindtryk og følelser minder os om oplevelsen. Du har garanteret selv sagt eller hørt andre sige noget i retning af: Jeg glemmer aldrig synet/lugten/følelsen/lyden.  Du har også genoplevet oplevelser igen og igen og måske følt, du ikke kunne stoppe repetitionen i hjernen.

Gennem årene har jeg mødt mange med flyskræk, tandlægeskræk, højdeskræk, slangefobi, senfølger efter mobning, fysiske og psykiske overgreb, mennesker med social fobi m.m.

  • En dame i tresserne havde altid været hamrende bange for slanger. Det viste sig at komme fra farens historie i barndommen, hvor han havde været med til at slukke en hedebrand. Han havde ved middagsbordet underholdt om de mange slanger, de havde mødt under deres slukningsarbejde. I en lille piges hoved var det blevet til panik for, at der skulle ske ham noget.
  • En ung mand havde en aften og nat været på druk i det sønderjyske. Næste dag skulle han og kammeraterne over grænsen for at handle flere øl. Han var dehydreret og besvimede i forretningen. Efterfølgende turde han ikke handle alene, fordi han var bange for at blive dårlig.
  • En mand turde ikke kravle op på en stige efter et fald fra et træ, da han var barn.
  • Flere andre led af social fobi efter traumatiske hændelser. En af dem, jeg husker bedst, var en mand, der ikke kunne køre bil alene. Kun, når hans kone var med, var han tryg.
  • En mand havde i mange år ikke haft det godt med sig selv. Da han skulle komme hos mig, kom han for sent, for han kørte forkert og  havnede på “mærkværdigvis” på den adresse, hvor han havde været i lære, og hvor lærermesteren havde været en rigtig bully. Det havde været fortrængt mere end tyve år, og hans ubevidste hjalp ham til at huske det igen.
  • Min yngste lillebror faldt som femårig ind i noget brændende halm på marken og blev forbrændt på hænder og arme (vi boede på landet). Jeg husker at se min far panisk at komme løbende ind i huset med ham i armene og næste sekvens se begge mine forældre køre hurtigt afsted til hospitalet med ham. Jeg var i mange år bange for, at der skulle ske nogen i familien noget.

Men ofte ved man ikke, hvorfor man har det dårligt. Oplevelserne er gået i glemmebogen og for nogle fortrængt. Følelserne mærkes ikke. Man lærer bare at navigere udenom, undlader at flyve, undgår sociale sammenhænge etc.

Men det er bestemt noget, der kan afhjælpes. Vil du læse mere, fandt jeg denne artikel