(+45) 61 70 23 50 info@annesoevang.dk

Hvor der er vrede, er der smerte  

Hvor der er vrede, er der smerte  
22. juli 2020 info@annesoevang.dk

Den velkendte følelse vælter op og eksploder som en vulkan med lava og ild. Vrede, had bebrejdelser og kritik skyder op fra maven og solar plexus.

Vreden har det med at løbe af med os, og vi kommer ofte så grueligt galt afsted. Tænk på noget så trivielt som vejvrede.

Mest velkendt er nok vrede i parforholdet, selv om vi ved, at den er sårende og ofte usand. Vrede bobler op, når vi mindst venter det og ofte i de små ting i hverdagen.

Vrede kan være konstruktiv og være en drivkraft, men den kan også være som en destruktiv og ukontrollerbar ild.

 

Hvad vil vrede fortælle dig?

Selv i den destruktive form har vrede et formål. Den vil have dig til at hele gammel smerte og afmagt.

Den handler ikke om din partner – han eller hun er ganske enkelt spejlet, der kan hjælpe dig med at åbne op for samt hele smerten.

Du har et valg. Du kan fortsætte dit liv uden at gøre noget, eller du kan begynde at hele din ubevidste og glemte smerte.

For vrede vil have dig til at opdage, anerkende, erkende samt slippe smerte uanset hvad den handler om.

 

Healingsprocessen

Først når din vrede har lagt sig, kan du træde et skridt tilbage og se på, hvad det dog handlede om.  Du vil opdage, at det er ganske umuligt i selve situationen, mens vreden raser.

Bliv din egen detektiv og spørg ind.

Hvad følte du, da du blev trigget og reagerede med vrede? Hvor kender du den vrede fra? Hvad minder det dig om? Havde andre i din opvækst samme reaktion? Hvem?  Er det din vrede? Hvis ja, hvad handler den reelt om?

En klient forstod ikke, hvorfor hun reagerede så voldsomt i sit parforhold og var mildest talt chokeret over at opdage, at det handlede om den relation, der havde været med en stedfar. Der havde været nedgørelser, ydmygelser, sætten på plads, tilsidesættelser, dominans, affærdigelser, ondskabsfuldheder, hån og latterliggørelser.

Efterfølgende ændrede hendes reaktioner og forholdet sig automatisk.

Tillært adfærd og reaktion

Adfærd og reaktioner er tillært i opvæksten. Vi imiterer fra små alle omkring os – forældre og jævnaldrende. Vi imiterer både deres kommunikationsmodel samt de måder, de reagerer på.

Det er den ene side af det. Den anden er, at vi ubevidst har påtaget os samt kopieret forældres tanker, opfattelser, frygt o.l. Et eksempel er frygt for edderkopper. Frygten er som oftest ikke din men indkodet fra mor, som fik den fra mormor, som fik det fra sin mor etc.. Nedarvet.

 

At tage ansvar for dit eget shit

Når vi begynder at tage ansvar for vores egne destruktive mønstre og hele smerten, vokser vi fra vreden og de gamle mønstre og reaktioner.

At give andre skylden, bebrejdelser og kritik bringer aldrig fred og indre frihed. Den kommer indefra.